specijalistički diplomski stručni
SIGURNOST HRANE

Antonia Erceg (2015)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovSIGURNOST HRANE
AutorAntonia Erceg
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Sigurnost hrane znanstvena je disciplina koja se bavi rukovanjem, pripremom i pohranom hrane radi prevencije trovanja hranom. Ona uključuje postupke koje treba slijediti radi izbjegavanja potencijalno ozbiljnih zdravstvenih rizika. Hranom se mogu prenositi bolesti s jedne osobe na drugu, a hrana može služiti kao medij za rast bakterija koje uzrokuju trovanje hranom. Rad se sastoji od sedam cjelina: temeljni sustavi sigurnosti hrane, biološke, kemijske i fizikalne opasanosti u hrani, sljedivost hrane, pravilna prehrana, međunarodna norma ISO 22000 u kontroli i sigurnosti hrane, sigurnost hrane u Europskoj uniji te označavanje hrane. Ovaj završni rad približit će nam koliko je sigurnost hrane bitna za ljudsko zdravlje i koliko je duboko vezana za sve aspekte ljudskog života.
Ključne riječiSigurnost hrane kontrola označavenje hrane
Naslov na drugom jeziku (engleski)FOOD SAFETY
Povjerenstvo za obranuIvana Žilić
Ana Udovičić
Nikolina Gaćina
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaINTERDISCIPLINARNA PODRUČJA ZNANOSTI
Kognitivna znanost (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti)
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta
Kratica akademskog / stručnog nazivaSruč.spec.oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-05-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Food safety is a scientific discipline that deals with the handling, preparation and storage of food in order to prevent food poisoning. It includes procedures that must be followed to avoid potentially serious health risks. Food can transmit disease from one person to another, and the food can serve as a medium for the growth of bacteria that cause food poisoning. The work consists of seven parts: the basic systems of food safety, biological, chemical and physical-danger in food, food traceability, proper diet, the international standard ISO 22000 in control and food safety, food safety in the European Union and food labeling. This final work will bring us how food security is essential to human health and how deeply related to all aspects of human life
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Food safety control food labeling
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:864233
PohranioNives Paškov Milošević