specijalistički diplomski stručni
SAMONIKLO JESTIVO BILJE OTOKA KAPRIJA

Livia Frua (2016)
Veleučilište u Šibeniku
Podaci o radu
NaslovSAMONIKLO JESTIVO BILJE OTOKA KAPRIJA
AutorLivia Frua
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Otok Kaprije okružen je samoniklim biljem od kojeg je mnogo jestivo. Nažalost digitalizacija i moderan način života udaljavaju ljude od znanja o prepoznavanju, branju i korištenju tj. pripremi jestivog samoniklog bilja. Ipak, javlja se i drugi pravac a to je trend zdravog života, te vraćanje svijesti o dobrobitima prirode. Odlazak u prirodu, upoznavanje, branje te korištenje divljeg bilja pojedinci prepoznaju kao jedini način da održe zdrav duh i tijelo. Priroda nam pruža sve što nam treba, stoga je važno da je očuvamo, poštujemo i prigrlimo. Svrha ovog rada je približiti čitatelju bogatstvo otoka Kaprija, tradiciju branja, načine konzerviranja bilja-kako bi se moglo konzumirati i van sezone, te istaknuti najrasprostranjenije vrste poput motra, kapara, kupina i sl. Za stvaranje ovog rada korištena je stručna znastvena literatura, internetski članci te usmena predaja starih naseljenika otoka Kaprija.
Ključne riječisamoniklo bilje jestivo bilje otok Kaprije tradicija
Naslov na drugom jeziku (engleski)WILD EDIBLE PLANTS OF THE ISLAND KAPRIJE
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Nutricionizam
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta
Kratica akademskog / stručnog nazivaSruč.spec.oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-11-04
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Kaprije island is teeming with wild growing plants of which many are edible. Unfortunately, digitalisation and modern lifestyle estrange people from the knowledge of recognition, gathering, preparation and use of wild-growing plants. In spite of that, another trend is emerging: healthy lifestyle and rediscovering the knowledge of nature᾽s benefits. More and more individuals have recognized that hiking in nature, recognition, picking and use of wild-growing plants as the only way to keep the spirit and body in good health. The nature offers us everything that we need so it is of utmost importance that we preserve, respect and accept it. The aim of this paper is to show the reader the richess of Kaprije island; to explain the ways of preservation so that the plants can be consumed all year round; and to present the most abundant plants like samphire (Crithmum maritime L.), caper (Capparis spinosa L.), blackberries (Rubus ssp.) and others. Technical literature, internet articles and oral sources from the natives of Kaprije were used in the creation of this paper.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wild plants edible plants Kaprije island tradition
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:356344
PohranioNives Paškov Milošević