specijalistički diplomski stručni
Metode obrade hrane prema standardima HACCP-a u slastičarstvu tijekom turističke sezone

Ivana Jurić (2015)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovMetode obrade hrane prema standardima HACCP-a u slastičarstvu tijekom turističke sezone
AutorIvana Jurić
Voditelj/MentorTanja Radić Lakoš (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu su objašnjene osnovne informacije o hrani u okviru ugostiteljske ponude i o intolerancijama na hranu, opisani su uzročnici zaraznih bolesti i načini kako izbjeći trovanje hranom, zarazne bolesti u turizmu te crijevne zarazne bolesti te se govori o higijenskim uvjetima u slastičarstvu, čišćenju i dezinfekciji prostora te opreme. Naposljetku, opisane su metode suzbijanja mikroorganizama. Vrlo je važno spriječiti nastanak i širenje mikroorganizama kako osobnom higijenom tako i higijenskom pripremom hrane. Ljeti je trovanje hranom učestala pojava pa je svrha ovog rada podizanje svijesti o važnosti očuvanja našeg zdravlja inače, a posebice u vrijeme sezone kada je povećana mogućnost obolijevanja od različitih bolesti.
Ključne riječiHACCP mikroorganizmi zdravlje turizam slastičarstvo zaraze
Naslov na drugom jeziku (engleski)FOOD PREPARATION METHODS ACCORDING TO HACCP STANDARDS IN CONFECTIONARY DURING A TOURIST SEASON
Povjerenstvo za obranuNikolina Gaćina
Gina Lugović
Tanja Radić Lakoš
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Trgovina i turizam
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta
Kratica akademskog / stručnog nazivaSruč.spec.oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-11-11
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The paper presents basic information about food within touristic offer and about foodintolerances. It describes also the cause of the disease and ways how to avoid food poisoning, infectious diseases in tourism and intestinal infectious diseases, and it is about the hygienic conditions in the confectionery, cleaning and disinfection of workspace and equipment. Finally, the methods of combating microorganisms are described. It is very important to prevent break out and spending microorganisms. We can do it by paying atention to better personal hygiene and also hygienic preparing of food. Food poisoning is common accurance at summer time, so purpose oft his work is to increase awarness about importance of our wellbeing in general specially at the season time when it is increased possibility of getting different disases.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)HACCP microorganisms health tourism confectioneries infection
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:573115
PohranioNives Paškov Milošević