završni rad
ŽITARICE I PROIZVODI OD ŽITARICA

Manda Magdalena Marić (2016)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovŽITARICE I PROIZVODI OD ŽITARICA
AutorManda Magdalena Marić
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Žitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava čija su zrna od iznimnog značaja za prehranu ljudi i stoke. Postoji jako puno vrsta žitarica i proizvoda od žitarica koji su osnova prehrane na gotovo svim geografskim širinama. Prema biološkoj klasifikaciji žitarice se dijele na: pšenicu, kukuruz, rižu, raž, ječam, zob, proso i heljdu, koje su ujedno i žitarice koje se najviše konzumiraju. Preradom očišćenih žitarica se dobivaju razni proizvodi od žitarica, a najzastupljeniji su: mlinski proizvodi, pekarski proizvodi i tjestenine. S obzirom na svoj iznimno bogat nutritivni sastav, žitarice predstavljaju jedan od najvažnijih izvora energije u tijelu. Za održavanje ravnoteže pravilne prehrane preporuča se konzumiranje žitarica koje se nalaze u integralnom obliku ili pak bezglutenske žitarice, čiji sastav u odnosu na rafinirane žitarice i suvremene mlinske, te pekarske proizvode dobivene od rafiniranih žitarica, ima znatno veću energetsku i nutritivnu vrijednost.
Ključne riječižitarice proizvodi od žitarica bezglutenske žitarice nutritivna vrijednost
Naslov na drugom jeziku (engleski)CEREALS AND CEREAL PRODUCTS
Povjerenstvo za obranuDragan Zlatović (predsjednik povjerenstva)
Ivana Kardum Goleš (član povjerenstva)
Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Nutricionizam
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment
SmjerTuristički menadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cereals are annual plants from the grass family whose grains are of great importance for human consumption and livestock. There are so many kinds of grains and cereal products that are staples at virtually all latitudes. According to biological classification cereals are divided into: wheat, corn, rice, rye, barley, oats, millet and buckwheat, which are also the cereals that are mostly consumed. By processing cleaned grains you obtain various grain products and the most common are: mill products, bakery products and pasta. Due to its exceptionally rich nutritional composition, grains are one of the most important sources of energy in the body. To maintain a balanced diet it is advised to consume grains found in integral form or gluten-free grains, the composition of which in relation to the refining of grains and modern milling and bakery products made from refined grains, have a significantly higher energy and nutritional value.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cereals cereal products gluten-free cereals nutritional value
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:706765
PohranioNives Paškov Milošević