završni rad
CRNO VINO I UTJECAJ NJEGOVE KONZUMACIJE NA ZDRAVLJE ČOVJEKA

Valentina Marić (2016)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovCRNO VINO I UTJECAJ NJEGOVE KONZUMACIJE NA ZDRAVLJE ČOVJEKA
AutorValentina Marić
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je opisati proces dobivanja crnog vina i utjecaj njegove konzumacije na zdravlje čovjeka. Od davnih vremena pa sve do danas, kultura vina je postala jako vaţna na području Europe. Počevši od starih Grka, koji su bili poznati po kvalitetnim vinima, pa sve do danas, vino je njegovano i razvijeno s velikom paţnjom. Proces dobivanja crnog vina u veliko se razlikuje od procesa proizvodnje drugih vina. Crno vino se dobiva vrenjem masulja crnog grožđa. Karakteristike crnog vina dolaze zbog sadržaja polifenola, antocijanina i tanina. Autohtone sorte opisane u ovom radu su Plavac mali, Babić, Plavina, Dobričić i Crljenak kaštelanski. Plavac mali je najzastupljenija sorta crnog grožđa podregije Srednje i Južne Dalmacije. U ovom radu je također opisano kako umjerena konzumacija crnog vina ima pozitivan učinak na ljudski organizan. Crno vino sadrži resveratrol koji pozitivno utječe na kardiovaskularnu bolest. Na kraju rada je opisano zašto se crno vino smatra funkcionalnim pićem mediteranske prehrane.
Ključne riječicrno vino vinifikacija Plavac mali utjecaj na zdravlje
Naslov na drugom jeziku (engleski)RED WINE AND INFLUENCE OF ITS CONSUMATION ON HEALTH OF PEOPLE
Povjerenstvo za obranuDragan Zlatović (predsjednik povjerenstva)
Ivana Kardum Goleš (član povjerenstva)
Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Nutricionizam
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment
SmjerTuristički menadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Purpose of this paper is to describe process of gettingred wine and influence of its consumation on health of people. From olden times till now, culture of wine became very important on Europe. Starting from ancient Greeks, which were known for good wines, till now wine is nourished and shaped with great care. Process of making red is considerably different from process of making other wines. Red wine is made from fermentation of mash of red grapes. Characteristics of red wine comes from its content polyphenols , anthocyanins and tannins. Original Croatian sorts described in this paper are Plavac mali, Babić, Plavina, Dobričić and Crljenak kaštelanski. Plavac mali is most common sort of red wine in region of Central and South Dalmatia. In this paper is also described how moderate consumation of red wine has positive effect on human organism. Red wine contains resveratrol that positively affects cardiovascular disease. At the end of this paper is described why red wine is considered functional drink in Mediterranean diet.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)red wine winefication Plavac mali health impact
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:925347
PohranioNives Paškov Milošević