specijalistički diplomski stručni
GASTRONOMIJA I TRADICIJSKI OBIČAJI DALMACIJE

Katarina Paić (2015)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovGASTRONOMIJA I TRADICIJSKI OBIČAJI DALMACIJE
AutorKatarina Paić
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
U radu je detaljno razrađena tradicijska prehrana Dalmacije i dalmatinskog kraja, način i posuđe s kojima su se naši stari koristili u pripravi istih. Tradicijska jela i slastice poput skradinske torte i rižota, slavnog dalmatinskog pršuta i poljičkog soparnika su također navedena i pojašnjena. Spomenuti su i dalmatinski običaji za najveći kršćanski blagdan Božić i Uskrs koji su se sačuvali do danas, kao i drugi običaji koji više skoro i ne postoje kao što je Nijemo kolo. Svakako je vrijedno spomenuti običaje koji slave neka prošla vrermena kao što Sinjska alka, Mirisi Božića u konavlima, Vodiki i Krčki Žudije koji se trude očuvati tradiciju od zaborava. Na samome kraju je stvarni primjer surovog života na kamenu - Jurlinovi dvori koji dostojno i skromno opisuju cijela prijašnja navedena poglavlja svojim autentičnošću i izvornošću.
Ključne riječigastronomija tradicija Dalmacija
Povjerenstvo za obranuNikolina Gaćina
Jasmina Sladoljev
Ana Udovičić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Trgovina i turizam
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta
Kratica akademskog / stručnog nazivaSruč.spec.oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-12
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:380466
PohranioNives Paškov Milošević