Access restricted to higher education institution's students and staff
master's thesis
GASTRONOMIJA I TRADICIJSKI OBIČAJI DALMACIJE

Katarina Paić
Metadata
TitleGASTRONOMIJA I TRADICIJSKI OBIČAJI DALMACIJE
AuthorKatarina Paić
Mentor(s)Nikolina Gaćina (thesis advisor)
AbstractU radu je detaljno razrađena tradicijska prehrana Dalmacije i dalmatinskog kraja, način i posuđe s kojima su se naši stari koristili u pripravi istih. Tradicijska jela i slastice poput skradinske torte i rižota, slavnog dalmatinskog pršuta i poljičkog soparnika su također navedena i pojašnjena. Spomenuti su i dalmatinski običaji za najveći kršćanski blagdan Božić i Uskrs koji su se sačuvali do danas, kao i drugi običaji koji više skoro i ne postoje kao što je Nijemo kolo. Svakako je vrijedno spomenuti običaje koji slave neka prošla vrermena kao što Sinjska alka, Mirisi Božića u konavlima, Vodiki i Krčki Žudije koji se trude očuvati tradiciju od zaborava. Na samome kraju je stvarni primjer surovog života na kamenu - Jurlinovi dvori koji dostojno i skromno opisuju cijela prijašnja navedena poglavlja svojim autentičnošću i izvornošću.
Committee MembersNikolina Gaćina
Jasmina Sladoljev
Ana Udovičić
GranterVeleučilište u Šibeniku
Lower level organizational unitsMenadžment
PlaceŠibenik
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineSOCIAL SCIENCES
Economics
Trade and Tourism
Study programme typeprofessional
Study levelspecialist graduate
Study programmeManagement
Academic title abbreviationSruč.spec.oec.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2015-10-12
Parallel keywords (Croatian)gastronomija tradicija Dalmacija
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to higher education institution's students and staff
Terms of usehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/hr/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:380466
CommitterNives Paškov Milošević