Naslov Kava i kavovine
Naslov (engleski) COFFEE AND COFFEE SUBSTITUTES
Autor Sara Majhen
Mentor Nikolina Gaćina (mentor)
Član povjerenstva Ana Vukičević (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ana Perišić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik
Datum i država obrane 2019-09-09, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam
Sažetak Kava je globalni fenomen. Podjednako je konzumiraju pripadnici svih naroda, na svim kontinentima. Sa kavom se započinje dan, uz kavu se sklapaju poslovi, prijateljstva, dio je našeg obiteljskog i društvenog života. Globalna industrija kave izravno ili neizravno, zapošljava preko 120 milijuna ljudi, te je jedan od najvažnijih proizvoda. U dolarskim iznosima na svjetskim tržištima, trgovina kavom je odmah iza trgovine naftom. Iako je porijeklo kave iz Afrike, kave se preko Arabije, te osmanlijskim osvajanjima, proširila na Europu, a postepeno i na cijeli svijet. Ipak proizvodnja kave je veoma težak proces, koji uvelike ovisi o vremenskim prilikama. Brazil je najveći svjetski proizvođač kave, a dvije temeljne biljne vrste kave su arabica i robusta. Danas postoji mnogo različitih načina pripreme kave, od talijanskog espressa, turske kave, french pressa, ili pak filter kave. Nova vremena nose nove trendove, pa se tako razvijaju se novi okusi. Ali zbog ubrzanog stila života u zapadnim razvijenim zemljama, sve više se također konzumira i instant kava. Hrvati su vjerni konzumenti kave, sa dugom tradicijom uživanja u ovom aromatičnom napitku, još od 18. stoljeća. Danas više od 80% Hrvata redovito konzumira kavu.
Sažetak (engleski) Coffee is a global phenomenon. Weather we start the day with coffee, doing business or meeting friends, coffee is part of our social and family life. The global coffee industry directly or indirectly employs more than 120 million people as coffee is one of the most important trade products. On global markets, the coffee is just behind oil trading in dollar terms. Although coffee originates from Africa, the coffee was spread across Europe and gradually to the whole world, through Arabia and the Ottoman conquests. However, coffee production is a very difficult process, which largely depends on weather conditions. Brazil is the world's largest coffee producer, and two basic types of coffee are Arabica and Robusta. Today there are many different ways to prepare coffee, from Italian espresso, Turkish coffee, French press, or brewed coffee. Modern time carries new trends, so new tastes are developing every day. But, because of the fast lifestyle in Western developed countries, instant coffee consumption is also highest than ever. Croats are faithful coffee drinkers, with a long tradition of enjoying this aromatic drink since the 18th century. Today more than 80% of Croats drink coffee regularly.
Ključne riječi
kava
kavovina
arabica
robusta
espresso
Ključne riječi (engleski)
coffee
coffee substitute
arabica
robusta
espresso
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:143:948340
Studijski program Naziv: Menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2019-09-27 08:45:23