Naslov TRADICIONALNA GASTRONOMIJA U UGOSTITELJSTVU
Naslov (engleski) TRADITIONAL GASTRONOMY IN HOSPITALITY INDUSTRY
Autor Kata Šandrić
Mentor Nikolina Gaćina (mentor)
Član povjerenstva Jasmina Sladoljev (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Jelena Žaja (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik
Datum i država obrane 2021-09-08, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak Od sjevera prema jugu i od istoka prema zapadu, od obala Jadrana u Dalmaciji do dolina Slavonije, svaka regija Hrvatske razlikuje se posebnom kulinarskom osobnošću. U vrhunskoj gastronomskoj ponudi svake godine uživa sve veći broj stranih turista a ujedno i predstavlja jedan od glavnih razloga zbog kojeg se posjetitelji zaljubljuju u Hrvatsku. Uz sve prirodne ljepote, gastronomija daje poseban začin i užitak. Svi gosti oduševljeni su šarolikošću i kvalitetom hrvatske kuhinje bilo da se radi o ljubiteljima mesnih delicija, vegetarijancima, ili pak ljubiteljima zdrave mediteranske kuhinje i slastica. Učenje o lokalnim tradicijama kuhanja, doživljavanje strasti uložene u pripremu hrane, kušanje autohtonih jela koje iskusni kuhari pretvaraju u prava kulinarska majstorska djela, luksuz je koji definira sam doživljaj putovanja. Mediteranske namirnice i način pripreme hrane cijene se kao jedne od najzdravijih i najukusnijih, a kuhinja kontinentalnog dijela Hrvatske je konkretnija i masnija te je bazirana na mesu, dok se gorska Hrvatska odlikuju jednostavnom kuhinjom poput svakodnevnih jela koji uglavnom sadrže palentu, kuhani ili pečeni krumpir, kiseli kupus, grah, izvrsne sireve i mlijeko. Hrvatska je također poznato po autohtonim jelima, a neki od njih su: soparnik, Zagorski štrukli, Sinjski arambašići, Pašticade, fuži s tartufima.
Sažetak (engleski) From north to south and from east to west, from the Adriatic coast in Dalmatia to the valleys of Slavonia, each region of Croatia has a special culinary personality. Every year, an increasing number of foreign tourists enjoy the top gastronomic offer and it represents one of the main reasons why visitors fall in love with Croatia. In addition to all the natural beauties, gastronomy gives a special spice and pleasure. All guests are delighted with the diversity and quality of Croatian cuisine, whether they are lovers of meat delicacies, vegetarians, or lovers of healthy Mediterranean cuisine and desserts. Learning about local cooking traditions, experiencing the passion invested in food preparation, tasting indigenous dishes that experienced chefs turn into real culinary masterpieces, is a luxury that defines the travel experience itself. Mediterranean groceries and food are valued as one of the healthiest and most delicious, and the cuisine of the continental part of Croatia is more concrete and greasy and is based on meat, while mountainous Croatia is characterized by simple cuisine such as everyday dishes that mainly contain polenta, boiled or baked potatoes. Sour cabbage, beans, excellent cheeses and milk. Croatia is also known for its indigenous dishes, and some of them are soparnik, Zagorski štrukli, Sinjski arambašići, Pašticada, fuži with truffles.
Ključne riječi
gastronomija
Hrvatska
raznolikost i tradicija
Ključne riječi (engleski)
gastronomy
Croatia
diversity and tradition
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:143:882696
Studijski program Naziv: Turistički menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-09-09 08:02:25