Naslov | Bezglutenska prehrana |
Naslov (engleski) | GLUTEN FREE NUTRITION |
Autor | Ive Jakovljević |
Mentor | Nikolina Gaćina (mentor) |
Član povjerenstva | Jasmina Sladoljev (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Goran Crnica (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Nikolina Gaćina (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik |
Datum i država obrane | 2020-09-25, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam |
Sažetak | U radu je prikazano što se u današnje vrijeme događa s hranom i koliko se ona ustvari udaljila od prirode. Kako se hrana sve više prilagođava ubrzanom načinu života, proizvod postaje sve osiromašeniji. Zbog toga dolazi do sve većeg broja alergija, netolerancija na određene namirnice od kojih je pšenica na prvom mjestu. Gluten je prirodni sastojak pšenice, raži i ječma. Poremećaji koje izaziva gluten dijele se u tri osnovne skupine: autoimuni poremećaji ili celijakija, alergijski poremećaji odnosno alergija na pšenicu, te ne-alergijski, vjerojatno imunološki posredovani oblik, te preosjetljivost na gluten. Zbog sve češćih zdravstvenih problema i netolerancije na namirnice danas su sve više u porastu bezglutenske dijete. Bezglutenska dijeta je teška dijeta, ali je vrijedna jer će se osoba osjećati neopisivo bolje. Pridržavanjem bezglutenske prehrane može dovesti do oporavka sluznice i na taj način spriječiti dugoročne komplikacije. U radu su navedene žitarice koje ne sadrže gluten i koje mogu biti vrlo kvalitetna zamjena za pšenicu. Za primjer smo naveli rižu, kukuruz, proso, amarant, kvinoju i heljdu. Hrvatsko društvo za celijakiju okuplja osobe svih dobnih i spolnih skupina kojima je dijagnosticirana celijakija ili druga bolest ili stanje organizma koje zahtijeva bezglutensku prehranu te stručnjake koji im mogu pomoći u što kvalitetnijem životu. |
Sažetak (engleski) | The paper shows what is happening to food nowadays and how far it has actually moved away from nature. As food adapts more and more to the accelerated lifestyle, the product becomes increasingly impoverished. Due to that, there is an increasing number of allergies, intolerance to certain foods, of which wheat is in the first place. Gluten is a natural ingredient in wheat, rye and barley. Disorders caused by gluten are divided into three basic groups: autoimmune disorders or celiac disease, allergic disorders or wheat allergy, and non-allergic, probably immune-mediated form, and gluten hypersensitivity. Due to increasing health problems and food intolerance, gluten-free diets are on the rise today. A gluten-free diet is a difficult diet, but it is valuable because a person will feel indescribably better. Adherence to a gluten-free diet can lead to mucosal recovery and thus prevent long-term complications. The paper lists cereals that do not contain gluten and that can be a very good substitute for wheat. Examples are rice, corn, millet, amaranth, quinoa and buckwheat. The Croatian Society for Celiac Disease brings together people of all ages and genders who have been diagnosed with celiac disease or another disease or condition that requires a gluten-free diet, as well as experts who can help them live a better life. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:143:102513 |
Studijski program | Naziv: Turistički menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2020-09-25 12:03:52 |