specijalistički diplomski stručni
VAŽNOST SOLI U PREHRANI
MORSKA SOL

Ivan Ivić (2015)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovVAŽNOST SOLI U PREHRANI : MORSKA SOL
AutorIvan Ivić
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Kuhinjska sol spada u najvažnije začine prilikom začinjavanja jela, proizvodnje i pripremanja prehrambenih proizvoda. Na tržište se kuhinjska sol dostavlja, prema porijeklu, kao kamena, morska i kuhana sol. Morska sol u svom sastavu ima uz natrijev klorid i neke druge primjese. Prirodna sol osim natrijevog klorida sadrži mnoge druge korisne minerale te je puno bolja od prerađene. Jedan od primjera prirodne soli je cvijet soli. Takva sol sadrži oko 80 minerala i elemenata u tragovima, svi su oni važni za opće zdravlje. U Hrvatskoj danas postoje tri solane koje proizvode morsku sol i to u Pagu, Ninu i Stonu, od kojih je najznačajnija Solana Pag, sa godišnjom proizvodnjom od 15.000 do 20.000 tona, dok su druge dvije više lokalnog značaja. Sol u Stonu i Ninu proizvodi se tradicionalnim načinom. Ljudi danas konzumiraju znatne količine gotovih i prerađenih namirnica prepunih soli. U pojedinih osoba pretjerana konzumacija soli ima negativne posljedice po zdravlje. Što čovjek više svježih i prirodnih namirnica rabi, to će više izbjegavati presoljenost organizma. Razno začinsko bilje i alge mogu je odlično zamijenit sol. Alge su među najzdravijima namirnicama koje daju jelima slan okus. Jod je rijedak element u tragovima koji je neophodan za zdravlje, jodiranom soli povećava se unos joda u organizam.
Ključne riječisol natrij solane prehrana jod alge
Naslov na drugom jeziku (engleski)Importance of Salt in the Diet
Povjerenstvo za obranuDivna Goleš
Ana Udovičić
Nikolina Gaćina
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaINTERDISCIPLINARNA PODRUČJA ZNANOSTI
Kognitivna znanost (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti)
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta
Kratica akademskog / stručnog nazivaSruč.spec.oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-22
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Table salt is one of the most important spice in food making, production and preparation of food products. On the market we can find stones salt, sea salt and cooked salt. Sea salt is composed of sodium chloride with some other impurities. Natural salt except sodium chloride solution contains also other useful minerals, and it is much better than processed salt. Example of natural salt is the salt flower. Salt flower contains about 80 minerals and trace elements which are all very important for general health. In Croatia today we have three salt pans which produce salt in Pag, Nin and Ston. Most famous is Solana Pag, with an annual production of 15.000 to 20.000 tons. Salt in Ston and Nin is produced in traditional way. People today consume significant quantities of finished and processed food full of salt. Over consummation of salt have bed health consequences. Using fresh and natural ingredients helps to avoid over-salting our organism. Various herbs and algae can be great replacement for salt. Algae are one of the healthiest ingredients which provide salty tase for food. Iodine is a rare trace element that is essential for health, ionized salt increases the intake of iodine in the organism.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)sodium salt pans diet iodine: seaweed
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:109186
PohranioNives Paškov Milošević