završni rad
SVINJSKA MAST - TRADICIONALNA MASNOĆA KONTINENTALNE GASTRONOMIJE

Matea Marinović (2016)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovSVINJSKA MAST - TRADICIONALNA MASNOĆA KONTINENTALNE GASTRONOMIJE
AutorMatea Marinović
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Masti se nalaze u sastavu većine namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. Osim kao prehrambena namirnica mast se koristi i u ljekovite svrhe a isto tako i u kozmetici. Kuhanjem prirodnih masti ili ulja s jakom lužinom dobiva se sirovi sapun. Taj se proces naziva saponifikacija. Mast može biti biljnoga ili životinjskoga podrijetla. Masti su važan izvor energije. Vitamini A, D, E i K topljivi su u mastima. Za analizu masti koriste se: kiselinski broj, broj saponifikacije, esterski broj, jodni broj, peroksidni broj, hidroksilni broj i karbonilni broj. Svinjska mast je najvažnija jestiva mast. Najpoznatiji nusproizvodi od dobivanja životinjske, svinjske masti su čvarci. Biljne masti dobivaju se direktno iz namirnica i jedna su od glavnih sirovina u proizvodnji brze hrane, slatkiša i grickalica. Ono što je bitno naglasiti u pravilnoj prehrani je to da ne debljaju masti nego šećeri. U prehrani je jako bitno unijeti određenu količinu kvalitetnih masti. Ukoliko se smanji unos kvalitetnih masti u organizam, srce je u opasnosti.
Ključne riječimasti svinjska mast biljna mast vitamini topivi u mastima
Naslov na drugom jeziku (engleski)LARD - TRADITIONAL FAT OF CONTINENTAL GASTRONOMY
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment
SmjerTuristički menadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Fats are part of most foods that are consumed daily. Except as foodstuff grease is used for medicinal purposes as well as in cosmetics. Cooking of natural fats or oils with a strong base to give the crude soap. This process is called saponification. The fat may be of vegetable or animal origin. Fats are an important source of energy. Vitamins A, D, E and K are soluble in fat. For the analysis of fat are used: acid number, saponification number, ester number, iodine value, peroxide value, carbonyl and hydroxyl number number. Lard is the most important edible fat. The most famous products from obtaining animal, lard cracklings are. Vegetable fats are obtained directly from food and one of the main raw material in the production of fast food, sweets and snacks. What is important to emphasize the proper nutrition it is not fat fat than sugar. The diet is very important to bring a certain amount of quality fats. If you reduce the intake of high-quality fats in the body, the heart is in danger.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fat lard vegetable fat fat-soluble vitamins
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:344877
PohranioNives Paškov Milošević