završni rad
DALMATINSKO SAMONIKLO BILJE

Marta Miletić (2016)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovDALMATINSKO SAMONIKLO BILJE
AutorMarta Miletić
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Na području Dalmacije postoji oko 3 500 svojti samoniklog bilja, što ju svrstava među najbogatije florističke regije u Europi. Zanimljiva je činjenica da mnoge biljke pripadaju gotovo svim kategorijama: od aromatičnog i začinskog bilja, preko ljekovitog i medonosnog pa sve do ukrasnog. Samoniklo bilje je u prošlosti imalo ključnu ulogu u prehranjivanju stanovnika Dalmacije ali i Hrvatske, pogotovo u ratno doba i doba oskudice. Također se samoniklo bilje koristilo u narodnoj medicini, a u novije vrijeme znanstvena istraživanja su potvrdila njihova ljekovita svojstva za liječenje od raznih bolesti. Danas, osim u medicinske svrhe samoniklo bilje ima sve veći odjek u gastronomiji. Tako se od samoniklog bilja mogu praviti razne delicije, od hladnih i toplih predjela, pa sve do slastica. Samoniklo bilje ima veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma, koji nažalost nije u potpunost iskorišten. Tradicionalni proizvodi napravljeni od samoniklog bilja poput mirisnih sapuna i balzama, eteričnih ulja, tradicionalnih kolača i alkoholnih pića samo su dio turističke ponude ruralnog turizma. Najveći i trajni suvenir o nekoj turističkoj destinaciji je ipak zadovoljstvo turista koji se mjeri ponovnim povratkom.
Ključne riječisamoniklo bilje nutritivna svojstva ljekovitost gastronomija ruralni turizam
Naslov na drugom jeziku (engleski)DALMATIAN WILD PLANTS
Povjerenstvo za obranuAna Udovičić (predsjednik povjerenstva)
Tanja Radić Lakoš (član povjerenstva)
Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Nutricionizam
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment
SmjerTuristički menadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In the area of Dalmatia, there are about 3 500 species of wild plants which puts it among one of the richest floristic region in Europe. Interesting is the fact that many plants belong to almost all categories of aromatic and seasoning herbs and medicinal through to ornamental. Wild plants in the past had a key role of feeding the population of Dalmatian and Croatian, especially in times of war and times of scarcity. Also, the wild plants are used in traditional medicine, in more recent times scientific studies have confirmed their medical properties for the treatment of various diseases. Today, except for medical purposes wild plants have increasing resonance in gastronomy. Also from wild plants can make a different specialties from hot and cold appetizers to desserts. Wild plants have great potential for the development of rural tourism, which unfortunately are not used properly. Traditional products made from wild plants such as scented soaps and balsam, essential oils, traditional cakes and alcoholic drinks are just part of tourist offer of rural tourism. But the greatest and permanent souvenir of all is the satisfaction of tourists which is measured by returning.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wild plants nutritional properties healing powers gastronomy rural tourism
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:296287
PohranioNives Paškov Milošević