specijalistički diplomski stručni
UZROCI I POSLJEDICE TROVANJA HRANOM

Marko Čuljak (2016)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovUZROCI I POSLJEDICE TROVANJA HRANOM
AutorMarko Čuljak
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Čovjek svoje zdravlje može ugroziti trovanjem hranom. Da bi se trovanje hranom spriječilo važna je proizvođačka higijena, ali i osobna higijena. Uzročnici trovanja su razni, a najpoznatije su bakterije. Uz bakterije, može se otrovati i biljnim otrovima, kemijskim tvarima i spojevima, te aditivima. Bakterije se obično u hranu prenose lošom higijenskom praksom i krivim načinom čuvanja hrane. Biljnim se otrovima može otrovati ako se ne poznaju dovoljno i ne znaju se razlikovati otrovne biljke od drugih, dok se kemijskim otrovima najčešće trovanje događa zbog njihovog prisustva u hrani putem tla, zraka i vode ili namjernog ubrizgavanja kemijskih supstanci u hranu. Trovanje aditivima se događa obično zbog prevelike konzumacije hrane koja ih sadrži. Kako bi se spriječilo trovanje hranom brinu se pojedini sustavi čovjekova organizma koji sudjeluju u uklanjanju otrovnih tvari. Ipak, organizam nije stopostotno učinkovit po pitanju spriječavanja, pa je nužno znati i druge načine zaštite od trovanja hranom.
Ključne riječihrana trovanje hranom uzročnici higijena
Naslov na drugom jeziku (engleski)CAUSES AND CONSEQUENCES OF FOOD POISONING
Povjerenstvo za obranuJelena Šišara (predsjednik povjerenstva)
Tanja Radić Lakoš (član povjerenstva)
Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaINTERDISCIPLINARNA PODRUČJA ZNANOSTI
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
Vrsta studijastručni
Stupanjspecijalistički diplomski
Naziv studijskog programaMenadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a specijalist/specijalistica menadžmenta
Kratica akademskog / stručnog nazivaSruč.spec.oec.
Vrsta radaspecijalistički diplomski stručni
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Food poisoning can jeopardize human health. Manufacturing and personal hygiene has very important role in its prevention. The causes of food poisoning are different, and the best known are bacteria. In addition to bacteria, plant toxins, chemical compounds and additives in food can also cause severe food poisoning. Bacteria poisoning is frequent because of poor hygienic practice and inappropriate ways of food preservation. Confusion of the distinction of edible from poisonous plants is a common cause of poisoning whit plant toxin, while poisoning with chemical substances usually occurs because of their presence in food through the soil, air and water or its willful injection in food. Poisoning whit food additives usually occurs due to over-consumption of food containing them. In order to prevent food poisoning certain human body systems are participating in the removal of toxic substances. However, the body is not one hundred percent effective in terms of prevention, so it is necessary to know other ways of prevention of food poisoning.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)food food poisoning causes hygiene
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:845297
PohranioNives Paškov Milošević