završni rad
Začini mediteranske prehrane

Josipa Roca (2015)
Veleučilište u Šibeniku
Menadžment
Podaci o radu
NaslovZačini mediteranske prehrane
AutorJosipa Roca
Voditelj/MentorNikolina Gaćina (mentor)
Sažetak rada
Tema ovog rada su začini mediteranske prehrane. Pod začinima podrazumjevamo sve tvari koje se dodaju hrani, prvenstveno na kraju pripreme, radi poboljšanja okusa. Oni oplemenjuju svako jelo, daju prepoznatljiv miris i okus, te imaju pozitivno djelovanje na zdravlje konzumenta. Kroz rad je prikazana povijest mediteranske prehrane, njene glavne karakteristike koje joj daju status „zlatnog standarda“ prehrane u prevenciji brojnih bolesti, prvenstveno krvožilnog sustava, te je dana usporedba tradicionalne piramide i nove piramide mediteranske prehrane. Tradicionalnu mediteransku prehranu karakterizira učestala konzumacija žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova, obilno korištenje maslinova ulja, umjerena konzumacija mliječnih proizvoda, ribe i crnog vina, dok je konzumacija mesa ograničena. Jedna od glavnih specifičnosti meditranske prehrane je i obilje antioksidansa koji preventivno djeluju na zdravlje čovjeka kojima su prirodno bogati mediteranski začini (peršin, origano, lovor, bosiljak, kopar, majčina dušica i timjan, metvica, ružmarin i dr).
Ključne riječimediteranska prehrana mediteranski začini učinak na zdravlje
Povjerenstvo za obranuTanja Radić Lakoš
Ana Perišić
Nikolina Gaćina
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjVeleučilište u Šibeniku
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment
MjestoŠibenik
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaINTERDISCIPLINARNA PODRUČJA ZNANOSTI
Kognitivna znanost (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti)
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment
SmjerTuristički menadžment
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc.oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-25
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
This final paper outlines spices of the Mediterranean diet. Under spices, we mean all substances added to food, preferably at the end of the preparation, to improve the taste. They enrich each dish, give a distinctive aroma and flavor, and have a positive effect on the health of consumers. Through the work is showen the history of the Mediterranean diet, its main properties that provide it the status of "gold standard" of diet in the prevention of many diseases, especially cardiovascular, and the comparison between traditional and new pyramid of the Mediterranean diet. The traditional Mediterranean diet is characterized by frequent use of grains, fruits, vegetables, legumes and nuts, abundant use of olive oil, moderate consumption of dairy products, fish and red wine, while the consumption of red meat is limited. One of the major specific of Mediterranean diet is richness of antioxidants which are naturally present in Mediterranean spices, and that have preventive effect on human health (parsley, oregano, bay leaf, basil, dill thyme, thyme, mint, rosemary, etc.).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mediterranean diet mediterranea spices health benefit immunity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:143:101741
PohranioNives Paškov Milošević