Naslov | Prehrambeni aditivi u suvremenoj ugostiteljskoj ponudi |
Naslov (engleski) | FOOD ADDITIVES IN MODERN HOSPITALITY INDUSTRY |
Autor | Ivana Bunčić |
Mentor | Nikolina Gaćina (mentor) |
Član povjerenstva | Jasmina Sladoljev (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Tanja Radić Lakoš (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Nikolina Gaćina (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Šibeniku (Menadžment) Šibenik |
Datum i država obrane | 2021-09-27, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija |
Sažetak | Prehrambeni aditivi su tvari koji se dodaju hrani kako bi poboljšala svoj izgled, okus i ostala
organoleptička svojstva, te kako bi produljila njezinu valjanost. Prehrambeni aditivi prema
podijetlu se dijele na prirodne i umjetne. Prirodni aditivi mogu biti biljnog, životinjskog,
mineralnog porijekla, a mogu potjecati i iz mikroorganizama. Umjetni aditivi intetiziraju se
kemijskim postupcima (boje, sladila, arome..). Prehrambeni aditivi se označavaju slovom E i
odgovarajućim brojem, te takvih aditiva u Republici Hrvatskoj ima 317 u upotrebi, te su oni
svrstani u različite kategorije. Kao bi se određeni spoj stavio na listu aditiva, potrebno je
proći postupak ispitivanja, da se utvrdi kako nije štetan za zdravlje potrošača. Zahtjev za
odobrenje za uporabu aditiva podnosi se Ministarstvu zdravstva. Ako se ispostavi da je neki
aditiv štetan po zdravlje, isti će odmah biti obustavljen. |
Sažetak (engleski) | Food additives are substances that are added to food to improve its appearance, taste and
other organoleptic performances, and to prolong its validity. Food additives according to the
subdivision are divided into artificial and synthesized. Natural additives can be made of plant,
animal, or mineral origin, and can also originate from microorganisms. Artificial additives
are being intensified by chemical processes (colors, sweeteners, flavors ...). Food additives
are marked with the letter E and the corresponding number, and there are 317 types of
additives used in Croatia, which are classified into different categories. In order to put a
certain compound on the list of additives, it is necessary to go through serious test
procedures, in order to determine whether it is or it is not harmful to the consumers. The
application for approval for the use of additives is to be submitted to the Ministry of Health
department. If it turns out that an additive is harmful to human health, it will be stopped
permanently. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:143:890932 |
Studijski program | Naziv: Turistički menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2021-09-28 07:01:33 |