Naslov Eno-gastro ponuda Šibensko-kninske županije
Naslov (engleski) ENO-GASTRONOMY OF ŠIBENIK-KNIN COUNTY
Autor Eva Vrcić
Mentor Nikolina Gaćina (mentor)
Član povjerenstva Jasmina Sladoljev (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Jelena Žaja (član povjerenstva)
Član povjerenstva Nikolina Gaćina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Šibeniku (Odjel studija menadžmenta i turizma) Šibenik
Datum i država obrane 2021-09-08, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak Specifičnosti gastronomije Šibensko-kninske županije rezultat su povoljnog geografskog
položaja i blizine Jadranskog mora. Kao glavna obilježja ističu se jednostavnost pripreme,
svježe, lokalne namirnice i bogatstvo okusa. Dijeli se na dvije osnovne podvrste – onu koja se
odnosi na otočni dio, bazirana na sastojcima poput maslinova ulja, ribe, morskih plodova, te
prehranu koja se odnosi na kontinentalni dio županije, sa namirnicama poput mesa, povrća,
vrhunskim specijalitetima poput pečene janjetine i peke. Ništa manje važni nisu niti deserti,
poput rožate, kroštula ili Skradinske torte, koji se savršeno ljube s različitim sortama bijelih i
crnih šibenskih vina. Velik je naglasak stavljen na brendiranje županije kao poznate eno-gastro
destinacije. Postoji 31 vinarija, a najpoznatije su vinarija Sladić i Bibich. Sva tradicionalna jela
poslužuju se gotovo u svim restoranima županije – od onih manje poznatih pa do vrhunskih,
koji svojom ponudom žele predstaviti nešto novo i inovativno te učiti Šibenik i županiju
prepoznatljivom eno-gastro destinacijom.
Sažetak (engleski) The specifics of the gastronomy of Šibenik-knin county are the result of a favorable
geographical position and proximity to the Adriatic Sea. The main characteristics of local
cuisine are fresh, local food and richness of taste. It is divided into two major varieties – the
one connected to the coastal and insular part, based on ingredients such as olive oil, fish, seafood
and the other characteristic for the continental part of the county, with famous. specialties such
as roast lamb and „peka“. No less important are traditional desserts, such as „rožata“, „kroštula“
and Walnut Skradin Cake, which go perfectly with different white and black wine varieties of
Sibenik-knin's county. There is a big importance on excellent project based on branding county
as a famous eno and gastro destination. Sibenik-knin county has 31 wineries, but the most
famous are Sladić and Bibich wineries. All traditional dishes are served in almost all restaurants
in the county – from less popular to famous Michelin's restaurants, which make Šibenik-knin
county famous in eno-gastro world.
Ključne riječi
gastronomija
gastronomski turizam
deserti
vina
Ključne riječi (engleski)
gastronomy
gastronomic tourism
desserts
wines
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:143:000897
Studijski program Naziv: Turistički menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-09-09 08:05:23