Naslov | Tradicionalna švicarska kuhinja |
Naslov (engleski) | TRADITIONAL SWISS CUISINE |
Autor | Luka Petričević |
Mentor | Nikolina Gaćina (mentor) |
Član povjerenstva | Jasmina Sladoljev (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Jelena Šišara (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Nikolina Gaćina (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Šibeniku (Menadžment) Šibenik |
Datum i država obrane | 2018-09-28, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Trgovina i turizam |
Sažetak | Teritorij Švicarske proteţe se na tri prirodno-geografske cjeline što je rezultiralo stvaranjem
bogate gastronomske ponude jer se u cijeloj drţavi razlike ponuda hrane, sastojaka i načina
pripreme jela. Temeljne namirnice na kojima se zasnivaju svi varijeteti Švicarske kuhinje su
veliki izbor kruha, cjelovitih ţitarica, krumpira, sira, mlijeka i mliječnih proizvoda. Hrana se u
Švicarskoj moţe smatrati jednim od najbitnijih elemenata cjelokupne turističke ponude, a
najpoznatiji su različiti sirevi i čokolada čije recepture potječu iz 17. stoljeća. Najpoznatije
vrste sireva u Švicarskoj su ementaler, gruyère, vacherin i Appenzeller. Uz sireve i čokoladu,
temelj Švicarske kuhinje je i meso i mliječni proizvodi. Osim mesa i mliječnih proizvoda,
omiljena i jedna od zastupljenijih sastojaka u pripremi jela je i krumpir. Multiregionalan
utjecaj stvorio je bogatu gastronomsku ponudu u Švicarskoj, a pronalazimo i tragove
francuske, njemačke i talijanske kuhinje, koji se pod okriljem Švicarske kuhinje kombiniraju i
posluţuju u raznim kombinacijama te dobivaju specifičan Švicarski identitet. |
Sažetak (engleski) | The territory of Switzerland extends to three natural-geographical units, resulting in the
creation of a rich gastronomic offer, because throughout the country there were differences in
food supply, ingredients and ways of preparing meals. The basic ingredients on which all
varieties of Swiss cuisine are based are a large selection of bread, whole grains, potatoes,
cheese, milk and dairy products. Food in Switzerland can be considered one of the most
important elements of the entire tourist offer, and the most famous are cheeses and chocolate
whose recipes date back to the 17th century. The most famous types of cheeses in Switzerland
are ementaler, gruyere, vacherin and appenzeller. In addition to cheeses and chocolate, the
basis of Swiss cuisine is meat and dairy products. In addition to meat and dairy products, a
favorite and one of the most represented ingredients in the preparation of meals are potatoes.
The multitude of regional influences has created a rich gastronomic offer in Switzerland,with
traces of French, German and Italian cuisine mixed in, which are combined and served in
various combinations under the auspices of Swiss cuisine and receive a specific Swiss
identity. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:143:772630 |
Studijski program | Naziv: Menadžment; smjerovi: Turistički menadžment, Informatički menadžment Smjer: Turistički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup korisnicima matične ustanove |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2018-10-12 11:34:14 |