Abstract | Robni tokovi su tokovi određenih vrsta roba (tereta) koje cirkuliraju određenim prometnim pravcima, odnosno prometnim rutama ili koridorima. Robni tokovi, kao posljedica odvijanja robne razmjene koja se obavlja pomoću prometa i trgovine, predstavljaju značajan pokazatelj intenziteta , strukture i dinamike prometa, odnosno robnog prijevoza. U povrće spadaju različite biljke pod zajedničkim nazivom koje se upotrebljavaju u prehrani, bilo svježe ili termički obrađene ili konzervirane. Zavisno od vrste za ishranu se upotrebljavaju cijele biljke ili samo pojedini dijelovi, kao što su: korijen, stabljika ili listovi. Također, povrće zahvaljujući svom visokom sadržaju vitamina, minerala, celuloze te niskom udjelu masnoće, ima u prehrani neprocjenjivu ulogu. Rad objašnjava značaj robno prometnih tokova robe u svijetu, u ovom slučaju povrća. Također su obrađeni najveći proizvođači, izvoznici i uvoznici povrća kao i udio proizvodnje povrća po kontinentima. Obrađeno je sveukupno povrće kao i neka od najkorištenijih povrća kod ljudi, a to su: krumpir, rajčica, špinat, kupus, krastavac i maslina. U radu je objašnjen i transport te skladištenje povrća, odnosno njihov utjecaj na kvalitetu povrća. |
Abstract (english) | Flows of goods are the flows of specific kinds of goods(cargo) wich circulate on specific traffic corridors. Flows of goods, as a result of goods exchange wich is done by the help of traffic and trade, represent a significant indicator of intensity, structure and dynamic of traffic. The vegetables are various kinds of plants under common term which is used in nutrition either fresh or canned. In depending of the kind, for nutrition can be used the whole plants or just some parts, such as: root, stem or the leafs. Vegetables have a high concentration of vitamins, minerals and low percentage of fat and it has the priceless role for the human health.
The paper explains the influence of traffic flows on transportion of goods in the world, in this case, the vegetables. There is also mentioning of the biggest producers, exporters and importers of vegetables and distribution by continents. I processed the traffic flows of vegetables in general and some of the most common vegetables in the households such as: potato, tomato, spinach, cabbage, cucumber and olive. The paper also explains the importance of transport and storaging on quality of vegetables |